Spamförslag till admin

Här kan ni ställa frågor om forumet samt rapportera eventuella problem.
Har du problem att logga in, skriv ett mail till webmaster@bilbaneforumet.se

Spamförslag till admin

Inläggav Ravajack 20 apr 2007, 18:15

Here we go again... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Nyss fanns här ännu en spampost med icke rumsrent innehåll. De dyker upp allt oftare och ligger uppe till allmän beskådan under olika lång tidsrymd, ibland hela dagen, innan admin upptäcker saken och utför benägen åtgärd.

Men det måste väl ändå finnas något sätt att stoppa dessa spampostare för gott :x :x :x och även lindra admins övervakningsarbete med vidhängade frekventa brandkårsutryckningar.

Då spamposter endast dyker upp under titeln "Offtopic" är mitt förslag att helt enkelt byta namn på denna avdelning, t ex till "Övrigt".

Jag har funderat en smula (tro det eller ej :D :D :D ) och kommit fram till att spamposter sannolikt inte utförs manuellt, utan sköts av webrobotar. Dessa skannar webben på jakt efter vissa nyckelord och ingångar på en mängd olika fora i de mest skiftande ämnen.

Webrobotarna har sannolikt engelska som sökspråk, då det ju är det dominerande språket på webben. Då just "Offtopic" är ett engelskt ord dyker spamposterna här upp just under denna rubrik och ingen annanstans i detta forum (svenska titlar), då detta ord triggar roboten att gå in och posta just under nyckelordet "Offtopic".

Visserligen är även "Slotracing" ett engelskt ord, men det låter osannolikt att webrobotkreatörerna råkat välja just detta ord som ett av nyckelorden i robotens söklista, då Slotracing ju inte direkt är någon kioskvältare sett till nätet som helhet. Vi som håller på med denna en smula udda hobby är inte många, ens på ett internationellt plan.

Slotforum är världen största sajt i ämnet, med 5 680 registerade medlemmar från hela världen. Av dessa 5 680 är dock långt ifrån alla aktiva. Mer än hälften, 3 200 stycken, har faktiskt aldrig postat någonting. Zip, zero, nada. Noll poster. Och endast 2 060 stycken har genom åren lyckats få ur sig 4 poster eller fler.

Så ordet Slotracing kan åtminstone tills vidare möjligen ligga kvar som titel då risken inte överhängande att en spampostande webrobot hittar detta ord som ingång, även om jag personligen kan tycka att det är en smula missvisande, då det i grunden inte är någon skillnad på Bilbana och Slotracing. Det är faktiskt bara här i Sverige samt i Norge som begreppet Bilbana existerar. Säg "Car Track" och de flesta, även de väl intierade, ser sannolikt ut som fågelholkar i nyllet. På de flesta håll i världen, även i icke engelskspråkiga områden, benämns bilbanehobbyn just Slotracing.

Men avdelningstiteln "Offtopic" bör defintivt ändras. En uppdelning av ordet i två delar, "Off Topic" misstänker jag inte skulle hjälpa upp rådande situation ett dyft, då spamrobotarna sannolikt är så "smarta" att de även har denna uppdelade stavning som trigger.

Titelbyte på denna avdelning till "Övrigt" rekommenderas därför varmt, då detta har två stora fördelar: Dels begriper alla här ändå vad som menas och vad avdelningen står för, dels gör bokstaven "Ö" att spamroboten inte ens finner detta forum intressant att gå in och stöka runt i, eller ens hittar det, då några igenkännbara engelska nyckelord inte finns. Plus, som sagt, skulle det minska den stress som admin sannolikt stundom känner att ständigt behöva övervaka och kolla så att inga olämpliga poster dyker upp.

(Titelbyte till "Öfftopic", om någon smartskalle skulle föredra det för att dra fördel av bokstaven "Ö":s ringa förekomst i engelskan, rekommederas ICKE, då det väl endast skulle dra ett dra ett rejält löjets skimmer över avdelningen, på samma sätt som en gång hårdrockbandet Trojan skulle tuffa till sig lite extra och döpte en av sina skivor till det egna bandnamnet med diakritiska tecken. "Tröjan" således, och ingen större framgång för de stenhårda plötsliga mjukisarna, åtminstone inte på dessa breddgrader. :beer: :beer: :beer: )

För säkerhets skull bör som sagt möjligen även titeln Slotracing bytas ut, då den dels är en smula missvisande och inte alldeles enkel för en novis att begripa sig på och vad den egentligen står för (se ovan).

Ett par förslag till ny ämnestitel är "Storskaligt & veteran" eller "1/24-bilar", då ju majoriteten av de 41 posterna under titeln Slotracing handlar om just skala 1/24 av såväl modernt snitt som i lite äldre tappning.

Eller vad tycker ni?
En populär föreställning är att om man kedjar fast ett oändligt stort antal apor vid var sin skrivmaskin, så kommer någon av dem att prestera ett litterärt mästerverk. Internet har dock nu slutligen bevisat att så inte är fallet...
Användarvisningsbild
Ravajack
Veteranracer
 
Inlägg: 3446
Blev medlem: 07 sep 2004, 14:56

Inläggav pryzze 20 apr 2007, 19:17

Bra Ravajack.

Eller varför inte gå ett steg till och sätta alla poster som inte innehåller å, ä eller ö i karantän tills de godkänns av admin.


//Pryzze
Stolt medlem i Tjockhult Racing Society
___________________
Missa inte min hemsida med massor av bra bilder: http://www.slotman.se/
Användarvisningsbild
pryzze
Veteranracer
 
Inlägg: 4052
Blev medlem: 31 jul 2006, 09:35
Ort: Norra Ängby, Stockholm
Klubb: Tjockhult RS

Inläggav Storabjörnen 20 apr 2007, 19:51

Kunde inte sagt det bättre själv herr Rava.
Synnerligen välformulerade och genomtänkta åsikter som jag sätter en stor björntass till underskrift på.

Faktum är att jag tycker att det varit ganska konstigt att dessa Spam-robotar lyckats få in några inlägg om nät-poker eller gratis nakna damer eller vad det nu är, överhuvudtaget. Jag är ju rätt så aktiv på många forum och det är bara här jag sett dylika poster. Kanske är andra forums moderatorer på ständig bevakning och därmed snabba att radera? Ett sådant liv vill vi ju inte gärna tvinga in våra moderatorer på.

Nä, döp om vettja! Skydda vårt kära Öfftöpic!

/björnen
Der Bär mit Das Auto.
Användarvisningsbild
Storabjörnen
Bad Cop
Bad Cop
 
Inlägg: 4200
Blev medlem: 02 okt 2004, 11:52
Ort: 08 Norr

Inläggav jomol22 22 apr 2007, 18:17

storabjörnen skrev:Kunde inte sagt det bättre själv herr Rava.
Synnerligen välformulerade och genomtänkta åsikter som jag sätter en stor björntass till underskrift på.

Skydda vårt kära Öfftöpic!

/björnen


Håller med. Buss på!
jomol22 hette förut srsowö
Användarvisningsbild
jomol22
Veteranracer
 
Inlägg: 3134
Blev medlem: 09 feb 2004, 18:04
Ort: Örebro
Klubb: SRSoWÖ

Inläggav Kristian 22 apr 2007, 23:31

jag har sett att andra forum användersej av dolda fält i registreringen, det finns altså ett fält som inte syns, fråga mej inte hur dom har löst de (kanske gjort textstorleken till 0.001 eller nått sånnt) men hursomhelst så ser inte botarna att det är något "fel" på de fältet och fyller självklart i fältet vilket resulterar i att man inte får regga sej...
alternativt kan man ha ett registrerings fält som det står en text innan typ "skriv inte här"
/Kristian
Tjockhult Racing Society
Användarvisningsbild
Kristian
Testförare
 
Inlägg: 2786
Blev medlem: 12 dec 2006, 12:03
Ort: Västerhaninge
Klubb: TRS

Inläggav Heureux 23 apr 2007, 01:31

Jag har också tänkt på det här med att dom håller sig till offtopic kategorin och funderat på att döpa om den till "Övrigt 1:1" eller "Av ämnet" eller något liknande. Det är uppenbarligen så att "robotarna" kollar efter kategorier med namn som offtopic, men hittar de ingen sådan kategori kommer de förmodligen posta inläggen i någon annan del av forumet. Eftersom det då finns en stor risk att det är den översta kategorin "Bilbana & allmänt" som de hittar lät jag offtopic vara kvar då det blir mer lättöverskådlig och snabb modererad.

Idag använder vi oss utav phpBB 2.0.22, det är en ordentligt föråldrad forumprogramvara och spamskyddet är väldigt lågt samt att konfigureringsmöjligheterna inte är särskilt stora. Så tills vidare får vi stå ut med att spamarna gör intrång lite då och då. Jag och Jonas försöker ha uppsikt över forumet så ofta som bara går och i de flesta fall tar vi bort spamarna redan innan dom hunnit skriva något.

Förhoppningsvis dröjer det inte länge till (någon månad) det finns en ny stor uppdatering av forumet, phpBB 3.0. Den nya programvaran kommer att vara ett stort steg framåt på alla fronter. Inte en enda rad kod finns kvar från den version vi använder idag. I den nya versionen kommer bl.a. registreringsprosessen vara mer invecklad för spamrobotar, vilket kanske inte kommer att hindra alla från att registrera sig, men de flesta. Andra saker som kommer att minska spam-flödet är bl.a. att nya medlemmar inte kommer visas på sidan förens de har aktiverat sitt konto.
De flesta robbot-registrerade medlemmar aktiverar aldrig sitt konto, de vill bara ligga med på medlemslistan med sina länkar. Detta har man löst genom att göra så att medlemslistan endast visas för inloggade medlemmar, d.v.s. Google och liknande kommer inte att kunna indexera den och på så sätt tjänar inte spamarna något på att ligga med i den. Så förhoppningsvis kommer spamsituationen snart att kunna förbättras.


Ravajack skrev:För säkerhets skull bör som sagt möjligen även titeln Slotracing bytas ut, då den dels är en smula missvisande och inte alldeles enkel för en novis att begripa sig på och vad den egentligen står för (se ovan).

Ett par förslag till ny ämnestitel är "Storskaligt & veteran" eller "1/24-bilar", då ju majoriteten av de 41 posterna under titeln Slotracing handlar om just skala 1/24 av såväl modernt snitt som i lite äldre tappning.

Den titeln har vi egentligen aldrig riktigt gillat just eftersom den missvisande så som du säger. En av anledningarna till att vi ändå valt att ha den kvar är att Slotracing är den term som Sveslot, Svenska Slotracingförbundet valt att använda som benämning på den typen av bilbanekörande. Men den dagen det dyker upp något bättre ändrar vi direkt.
Forumadministratör - Bilbaneforumet.se
[ Frågor om forumet ] [ Personlig hjälp ] [ Lär dig BBCode ]
The white zone is for loading and unloading only - if you have to load or unload go to the white zone.
Användarvisningsbild
Heureux
Administratör
Administratör
 
Inlägg: 592
Blev medlem: 01 dec 2003, 02:09
Ort: Stockholm

Inläggav Ravajack 23 apr 2007, 11:06

Administratör skrev:Jag har också tänkt på det här med att dom håller sig till offtopic kategorin och funderat på att döpa om den till "Övrigt 1:1" eller "Av ämnet" eller något liknande. Det är uppenbarligen så att "robotarna" kollar efter kategorier med namn som offtopic, men hittar de ingen sådan kategori kommer de förmodligen posta inläggen i någon annan del av forumet. Eftersom det då finns en stor risk att det är den översta kategorin "Bilbana & allmänt" som de hittar lät jag offtopic vara kvar då det blir mer lättöverskådlig och snabb modererad.

:? :? :?

Tar mig friheten att göra några funderingar kring admins funderingar, då motviljan mot att byta ut det lilla ordet Offtopic av någon outgrundlig anledning tycks sitta djupare någon någonsin kunnat ana. Osökt kommer frågan upp: Varför? Är admin möjligen ordfetischist och just ordet Offtopic det absolut coolaste som existerar i hela universum? Låter dock osannolikt.

Några kommentarer så till det inledande admin-citatet, bit för bit:
Jag har också tänkt på det här med att dom håller sig till offtopic kategorin och funderat på att döpa om den till "Övrigt 1:1" eller "Av ämnet" eller något liknande.

"Övrigt" låter som ett utmärkt förslag, grattis till påkomst :thumb: , men varför i hela fridens namn behålla suffixet 1:1, när chansen nu finns att bli av med det? :? Vi vet väl alla vid det här laget att Offtopic är en synnerligen brokig samling inlägg, åsikter och ämnen, och att just 1:1 dvs "riktiga" bilar definitivt inte utgör lejonparten, tvärtom. Så bort med 1:1 en gång för alla.
"Av ämnet" är så dumt att det inte ens går att kommentera, en totalt hopplös direktöversättning utan betydelse, mening och innehåll på svenska.

Det är uppenbarligen så att "robotarna" kollar efter kategorier med namn som offtopic, men hittar de ingen sådan kategori kommer de förmodligen posta inläggen i någon annan del av forumet.

Någorlunda klar insikt men oerhört grumlig analys.
Robotarna letar inte bara efter "namn som offtopic", framförallt letar de efter ord på engelska. ENGELSKA.

Sen kommer det:
"Hittar de ingen sådan kategori kommer de förmodligen posta inläggen i någon annan del av forumet."

Man kan verkligen grubbla sig blå över hur den gode admin kommit fram till denna häpnadväckande analys :? :? :?

VARFÖR skulle en engelskspråkig robot förmodligen posta inlägg i en annan del av forumet om den inte hittar något engelskt ord över huvudtaget i ämneslistan?

Denna funktion, att kunna posta när var och hur som helst, i alla forum över hela världen, på vilket språk som helst och i vilket ämne som helst vore naturligtvis gefundenes fressen och spamrobotarnas Heliga Graal. Om detta ens vore möjligt hade all världens forum vid det här laget varit fullkomligt nedkletade med spam av alla former och fasoner och antingen övergivna av sin publik eller krävt ständig övervakning av adminstratör på betydligt mer är heltid, nämligen 24 timmar per dygn, 7 dagar i veckan.

Eftersom det då finns en stor risk att det är den översta kategorin "Bilbana & allmänt" som de hittar lät jag offtopic vara kvar då det blir mer lättöverskådlig och snabb modererad.


Varför i hela fridens namn tror admin att det "finns en stor risk" att en spamrobot skulla attackera översta kategorin Bilbana & allmänt OM den inte hittar något engelskt ord på annat håll? Och med det i sig motivera att behålla Offtopic för att "skydda" "Bilbana & allmänt"?

Grumligt resonemang är väl vara förnamnet på en sådan policy.

Om det vore möjligt för en spamrobot att helt enkelt attackera första bästa ämne i ett forum skulle den förmodligen göra just detta, och inte bekymra sig om att leta efter engelska ord i första hand, och om inga sådana hittas, i andra hand gå lös på det översta ämnet i forumet.

Med admin kanske vet något som vi andra inte vet? I så fall skulle det vara MYCKET intressant att vet vad admin grundar sin analys på...
En populär föreställning är att om man kedjar fast ett oändligt stort antal apor vid var sin skrivmaskin, så kommer någon av dem att prestera ett litterärt mästerverk. Internet har dock nu slutligen bevisat att så inte är fallet...
Användarvisningsbild
Ravajack
Veteranracer
 
Inlägg: 3446
Blev medlem: 07 sep 2004, 14:56

Inläggav Heureux 23 apr 2007, 13:33

Forum-spamrobbotar söker efter forumets struktur, oavsett språk. Vilket innebär att dom hittar hit vad vi än kallar våra ämnen. I första hand är dom är inte intresserade av att vi ska läsa deras spam utan att google, altavista och andra sökmotorer ska läsa dom, därför bryr de sig inte om vilket språk som "talas" på forumet. Sökmotorer använder nämligen antalet länkar till en sida som en del av sitt rankningssystem. Ju fler länkar till en sida man har ju högre upp hamnar man när någon söker efter något. Det är bl.a.. det som gör att man kan se spam med nästan uteslutande länkar.
Så oavsett vad vi döper kategorierna till kommer spamrobotarna att hitta hit och posta sina medelanden. :(

Ravajack skrev:Vi vet väl alla vid det här laget att Offtopic är en synnerligen brokig samling inlägg, åsikter och ämnen, och att just 1:1 dvs "riktiga" bilar definitivt inte utgör lejonparten, tvärtom.
1:1 var aldrig tänkt att syfta på bilar i skala 1:1 utan ämnen i skala 1:1, d.v.s. ämnen som handlar om de delar av livet som inte är i skala H0, 1:32 eller 1:24.


Vi ska på inget sätt acceptera spam här på forumet. Även om det är svårt att få bort 100% av det så finns det mycket man kan göra för att minska spamflödet. För tillfället har vi manuell bevakning av forumet åtminstone en gång i halvtimmen 17 timmar om dygnet.
Nästa steg kommer att vara att uppgradera till bättre mjukvara, vilket kommer att göra stor skillnad.

Om någon liten spamare fortfarande skulle slinka förbi spärrarna så har vi även andra planer för att göra deras vistelse här så kortvarig som möjligt. :wink:
Forumadministratör - Bilbaneforumet.se
[ Frågor om forumet ] [ Personlig hjälp ] [ Lär dig BBCode ]
The white zone is for loading and unloading only - if you have to load or unload go to the white zone.
Användarvisningsbild
Heureux
Administratör
Administratör
 
Inlägg: 592
Blev medlem: 01 dec 2003, 02:09
Ort: Stockholm


Återgå till Om forumet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron